Projekt: Innowacyjny system dystrybucji zdrowej i regionalnej żywności

Projekty krajowe

Innowacyjny system dystrybucji zdrowej i regionalnej żywności

Program: Nauka dla Społeczeństwa

Tytuł projektu: Innowacyjny system dystrybucji zdrowej i regionalnej żywności

Numer projektu: NdS/547066/2022/2022

Beneficjenci: Sieć Badawcza Łukasiewicz – Łódzki Instytut Technologiczny

Cele projektu:

Projekt zakłada kreowanie silnego ekonomicznie i organizacyjnie przemysłu rolno-spożywczego w Polsce poprzez efektywną współpracę między podmiotami działającymi w obszarze nauki oraz w sferze społeczno-gospodarczej. Głównymi działaniami projektu jest wsparcie m.in. w zakresie tworzenia nowych kanałów dystrybucji regionalnych produktów żywnościowych oraz łatwego dotarcia z nimi do szerokiej grupy potencjalnych klientów przy zachowaniu najwyższych standardów jakości. W ramach działań projektowych zaprojektowane zostaną narzędzia smart: aplikacja, platforma zakupowa oraz oszczędne energetycznie i pojemne przesyłkomaty. Prace naukowo-badawcze koncertują się wokół:

  1. Analiz wartości odżywczych umożliwiających ustalenie i potwierdzenie zawartości składników odżywczych (w tym witamin i minerałów) w produktach spożywczych – prowadzone w celu wskazania przewagi konkurencyjnej produktów regionalnych;

  2. Badań mikrobiologicznych pozwalających wykryć patogeny żywnościowe oraz pleśnie – prowadzone w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów spożywczych;

  3. Analitycznego określenia zawartości pestycydów – od pestycydów chloroorganicznych, przez fosforoorganiczne, po pyretroidy syntetyczne, metale ciężkie, pozostałości nawozów i in., –  prowadzone w celu określenia braku szkodliwości (dla zdrowia konsumentów) produktów spożywczych oraz żywności, oferowanej przez opracowany system dystrybucji.

Okres realizacji:  14.06.2022 – 13.06.2024

Wartość projektu:  1 242 114,96 zł

Dofinansowanie projektu:  1 242 114,96 zł

This will close in 0 seconds